Leipä miehen tiellä pitää

Kuljetaan sitten tiellä tai sen sivussa, niin ravinto näyttelee reissussa omaa suurta rooliaan. Ruokaa pitäisi olla riittävästi, jotta jaksaa polkea. Toisaalta ruoka taas ei saisi painaa liikaa, jotta pyörä ja mies pysyvät kasassa. Retken alkuun ei enää niin kauhean paljon ole aikaa, joten tällä erää pientä pohdintaa henkilökohtaisesta ruokahuollosta.

Retken aikana syödään ihan jotain muuta. 
Koska kyseessä on tiimin ensimmäinen pitkä pyöräretki tai -vaellus - ihan miten asian haluaa muotoilla - niin yrityksen ja erehdyksen kautta varmasti osittain mennään. Olemme kuitenkin lukenee meitä kokeneempien kokemuksia ja katsoneet monta opettavaista videota retkiruokailusta, joten luullaksemme olemme joten kuten kärryillä asiassa.

Tähän mennessä tehdyillä kenttätesteillä on ruokapuoli järjestetty melko mutkattomasti; matkan aikana on nautittu pientä naposteltavaa ja perillä syöty tukevampi ateria (Youtube: ruokailu Huhdanniemen laavulla). Tukevasti aiomme syödä myös Kotka - Nuorgam - Kotka -retkellämme. Emme kuitenkaan aio kaikkea tarvittavaa ruokaa kantaa mukanamme alusta loppuu, vaan toimimme samoin kuin juomaveden kanssa eli täydennetään tarvittaessa. Kun veden kanssa mennään yhden vuorokauden sykleissä, niin ruokaa on tarkoitus pakata mukaan ainakin viikoksi ja ensimmäinen kerran ruokaostoksia olisi tarkoitus tehdä Inarissa.

Kenttätesteistä tuttu tuore broilerisuikale on harvinainen herkku heinäuussa
Retken aikana tullee syötyä kotioloja runsaammin ja korkean energiapitoisuuden omaavia elintarvikkeita. Retken aikana pyrimme noudattamaan aamupala, lounas, päivällinen, iltapala -systeemiä höystettynä naposteluilla.

Retken ensimmäinen päivä menee junassa ja bussissa istuen, joten myös kaikki ruokailut suoritetaan tuolloin ns. tien päällä. Mukaan siis maittavat eväät, joiden painosta ja roskausasteesta ei tarvitse retken tässä vaiheessa olla vielä niin kovasti huolissaan. Kun sitten retken ensimmäinen aamu Nuorgamissa koittaa, alkaa melko tarkan ruokailusuunnitelman toteuttaminen. Suunnitelmat ehtivät vielä muuttua, mutta tässä vaiheessa lähestymme retkiruokailua seuraavin ajatuksin.

Aamupala

Olemme puuroihmisiä, joten aamiaisen kulmakivenä myös retkemme aika toimii herkullinen ja ravitseva aamupuuro. Puurohiutaleiden lisäksi mukaan lähtee mysliä, näkkileipää, pähkinöitä, manteleita, taatelia, kaakaota, teetä ja tietysti kahvia. Matkan alussa aamiaisaineksia tulisi löytyä seuraavasti:
  • Puurohiutaleita 1000 g
  • Näkkileipää 450 g
  • Mysliä 500 g
  • Pähkinöitä 300 g
  • Manteleita 300 g
  • Taatelit 500 g
  • Kaakaota 250 g
  • Kahvia 1000 g
  • Teetä 50 g
  • Hunaja 350 g
Yhteensä: 4700 g

Lounas

Aikomuksena on lounastaa siirtymien puolessa välissä ja mielellään jotain hiilaripitoista nopeasti valmistettavaa herkkua. Lounaan selkärangan muodostaa pussikeitto tai jokin lämmin kuppi -tyyppinen viritys, jota vahvistetaan makaroonilla, linsseillä tai riisillä. Miksei siinä sopan kyljessä muutama näkkärikin mene. Mukaan siis:
  • Pussikeittoja yms. 350 g
  • Linssejä 400 g
  • Riisiä 1000 g
  • Makaroonia yms. 1000 g
Yhteensä: 2750 g

Päivällinen

Päivällinen syödään sitten, kun on leiri pystyssä ja päivän polkemiset poljettu. On siis hyvin aikaa valmistaa lämmintä ruokaa myös pidemmän ja monimutkaisemman kaavan mukaan. Ennen retkeä on tarkoitus harjoitella jauhelihan ja perunan kuivaamista, joten niitä on lähdössä mukaan päivällisen raaka-aineiksi. Toki pelkästään näiden varassa ei olla, vaan tuleehan sitä muutakin pakattua mukaan:
  • Kuivattu peruna 200 g
  • Kuivattu jauheliha 300 g
  • Paahdettu sipuli 200 g
  • Kalasäilyke 460 g
  • Lihasäilyke 340 g
  • Broilerisäilyke 560 g
  • Tonnikalaa 200 g
  • Soijarouhe 500 g
Yhteensä: 2760 g

Iltapala

Iltapala nautiskellaan, ainakin toivottavasti, mahdollisimman usein elävän tulen ääressä. kesäiltana olisi mukava juoda jotain lämmintä ennen pehkuihin painumista. Varsinkin, kun yöpyminenkin tapahtuu pääasiallisesti ulkona. Iltapala rakennellaan fiilispohjalta edellä luetelluista tarvikkeista.

Naposteltavat

Etapilta toiselle siirryttäessä tulee maisemia ihailtua ja pientä naposteltavaa nautittua myös suurempien evästysten välissä. Aamupalan yhteydessä tuli listattua jonkin verran naposteluherkkuja, mutta niiden lisäksi mukaan lähtee:
  • Jotain tervan makuisia mässyjä 200 g
  • Suklaata 200 g
  • Purkkaa 200g
Yhteensä: 600 g

Mukaan on lähdössä lisäksi mausteita ja jonkin sortin retkikeksejä (esim.  MSI Outdoor biscuits). Todennäköisesti turvaudumme myös joihinkin ravintolisiin ja vitamiineihin.

Äkkiä summattuna, Nuorgamista on tarkoitus startata heinäkuun alussa n. 11 kg ruokaresursseilla, joita siis matkan aikana täydennellään. Juomavettä taas kerätään (ja suodatellaan) ja ostellaan matkan aikana jatkuvasti, mutta lähdön hetkellä 5-7 litran annoksella olisi ajatus startata. Sellaiset 10 kiloa ainakin per mies voi laskea energiatasosta huolehtimisen painoksi.

Se mainittakoon vielä lopuksi, että vaikka tarkoitus onkin pääasiassa itse valmistella erähengessä retken ajan syötävät, niin varmasti myös joitain paikallisia erikoisherkkuja tulee maisteltua (oman kylän herkkua saakin ehdottaa vaikka kommenteissa). Lisäksi mukaan lähtee onkisetti, että toivottavasti myös tuore kala kuuluu aterioihimme.

Tällä erää pohdittiin vatsan täytettä, mutta myös musisointia olisi tarkoitus harrastaa retken aikana. Siitä tarkemmin jo ehkä seuraavassa postauksessa.

Kuulemiin!

Kommentit

Suositut tekstit