Varustetesti: Nerox-vedensuodatin

Tunnetusti vedellä on melkoisen tärkeä rooli ihmispoloisen elämässä. Rooli korostuu, jos aikoo kesäkuumalla harrastaa jotain liikunnan tapaista. Ja mehän aiomme. No oli sitten retkellä kuuma tahi ei, niin vettähän siellä kuluu. Polkiessa on mukava hörpätä raikasta vettä ja varmasti sitä tarvitaan myös ruuanvalmistuksessa.

Kyllähän vettä löytyy, mutta joisitko itse tästä?
Olemme tässä etukäteen arponeet, että vuorokauden aikana olisi hyvä olla käytettävissä sellainen 5 litraa puhdasta vettä per mies. Lisäksi takaisin Kotkaan olisi tarkoitus tulla kolmessa viikossa, niin äkkiä laskien tuota vettä kuluu ainakin 210 litraa. Määrä on sellainen, ettei sitä viitsi mukaan pakata ja toisaalta eihän siinä olisi mitään järkeäkään. Tarkoituksena onkin hyödyntää matkan varrelta löytyviä vesistöjä käyttöveden hankinnassa. Luonnosta löytyvän veden siemailussa on kuitenkin omat riskinsä. Retkeilijöille on tarjolla yhtä sun toista välinettä veden puhdistamiseen ja pienen etsiskelyn jälkeen löysimme meille sopivan ratkaisun juomavesi.net-sivustolta. Tällä erää Tällä Erää -tiimin testissä onkin Nerox juomavedensuodatin.

Posti toi pari kappaletta suodattimia retkeä varten
Nerox-suodatin on siinä mielessä meille oikein sopiva laite, että sen käyttö on hyvin yksinkertaista. Laitteen käyttämiseen ei tarvita sähköä, kemikaaleja tai mitään erikoisvälineitä. Itse suodattiminen ja mukana tulevan letkun lisäksi tarvitaan vain yksi astia suodatettavaa vettä varten ja toinen mihin suodatettu vesi kerääntyy. Itse suodattimen toiminta taas perustuu siihen, että vesimolekyyliä suuremmat pöpöt ja muut epäpuhtaudet eivät yksinkertaisesti mahdu suodattimen pikkurei'istä läpi. Reiät ovat todellakin pieniä; niitä on yhden neliösentin alueella 300 miljoonaa kappaletta (emme kyllä tarkistaneet tätä).

Kerätyssä vedessä on todennäköisesti yhtä sun toista ei niin mieluista asiaa

Retkivarustuksestamme löytyy Ranskan armeijan kumitettuja pyykkipusseja (ainakin täällä on myynnissä vastaavia), jotka ovat todellakin täysin vedenpitäviä. Retken aikana tuollainen pyykkipussi saa toimia likaisen veden säiliönä sekä vettä kerättäessä että suodatettaessa. Puhdistettu vesi kerätään sitten omiin astioihinsa aina vähän käyttötarkoituksesta riippuen. Näin siis toimitaan sitten heinäkuussa. Testi taas suoritettiin lyhykäisyydessään seuraavasti:
  1. Vesi noudettiin lähimetsän lätäköstä pyykkipussissa
  2. Kerätty vesi kaadettiin läpinäkyvään muoviastiaan
  3. Suodatin upotettiin kerättyyn veteen
  4. Suodattimesta lähtevä letku vietiin yli 70 cm alempana olevaan puhtaan veden astiaan
  5. Odoteltiin puhdistetun veden tippumista
  6. Maistettiin vettä
  7. Odoteltiin vatsaoireita

Suodatin uiskenteli veessä (sääsken toukan kanssa)

Puhdistettu vesi ei ihan kirkasta ollut, mutta kylläkin juomakelpoista (ainakaan mitään oireita ei vielä ole tullut)

Yhden suodattimen puhdistusnopeudeksi on luvattu sellainen 8 litraa vuorokaudessa. Kahden suodattimen taktiikalla saadaan tunnissa juomakelpoista vettä aikaiseksi sellainen 7 dl. Ei kovin nopeaa, mutta kun suodatushommia maltetaan tehdä retken jokaisena vuorokautena, niin ei pikaisesti laskien pitäisi jano päästä yllättämään (ja onhan tuolla noita kauppoja matkan varrella).

Seuraava kenttätesti ajellaan 7.5., jolloin nämä suodattimetkin lähtevät matkaan. Vettä on tuolloin matkassa varmasti riittävästi muutenkin, mutta tuleepahan suodattimen käyttö testattua sitten ihan maasto-olosuhteissakin.

Tällä erää siis tämmöistä vesihommaa. Testauksesta on kovalevyllä myös liikkuvaa kuvaa, joka tullee meidän YouTube-kanavalle ihan lähiaikoina (melko varmasti). Kanava kannattaa tilata, ettei tule videoita missattua.

Ensi kertaan! Moikkelis moi.

Kommentit

  1. Hei. Onko teillä tietoa säilyttääkö nerox 02 suodatin suodatusominaisuutensa jos on seisonut kaapissa täysin käyttämättä 10vuotta :) Eli täysin käyttämätön on ja joku testaus quality paperi on vuodelta 2007. Yritys joka tämän on valmistanut ei enää löytynyt samasta osoitteesta.

    VastaaPoista
  2. Kätevä tuollainen. Mies myös kertoi, että meille hankitaan vedensuodatin lähiaikona. Aivan en ole varma, minkälaista suodatinta hän tarkoitti, mutta ehdottomasti veden laadussa on parantamista ihan täällä kotioloissa. Varmasti on aivan erilainen tehdä tuo retkiolosuhteissa.
    https://www.pumppulohja.fi/category/4/vedensuodattimet

    VastaaPoista
  3. Mukava lukea näistä suodatustekniikoista. Meillä on eno puhunut siitä, että vedessä on ehkä hieman kummallinen haju tai maku. Vedensuodatinta on harkinnut. Itse odotan innolla tuloksia. https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit