Päivä 14: Mihinkäs sitä nyt rikkinäisellä vanteella?

Edellisenä päivänä Savukosken paikallisen marketin pihassa todettiin Markon pyörän takavanne liian kärsineeksi ja sen irvistystä yrittiin hillitä erilaisin hätäapukeinoin ja takarengas vatkaten edettiin lopulta hiljalleen sitten vielä n. 30 km Savukoskelta Nousuun.

Sunnuntaiaamu Nousussa

Aamutoimista suoriuduttiin rivakkaasti ja tiedostaen Markon takavanteen heiveröisen kunnon, starttasimme tien päälle. Toivoimme kuitenkin vanteen kestävän n. 50 km ajelun Sallaan saakka. Siellä yöpyisimme ja järjestelisimme seuraavana päivänä (maanantaina) kalustopulmamme kuntoon.

Yksi reissun pisimmistä suorista löytyy Savukoskelta tieltä 965  

Matkaa tehtiin mukavasti noin 17 km kunnes Markon takarenkaasta pakenivat ilmat. Vanne irvisteli yhä pahemmin ja siihen syntynyt terävä reuna oli saanut hierrettyä takakumin rikki. Tyhjäällä renkaalla on paha ajella, joten pysähdyimme Mukkulan levähdysalueelle renkaan ja vanteen paikkaushommiin.

Marko valmistelee varaosia lähimetsästä löytyneestä pajusta

Pienen fiksailutuokion ja muutaman paarman ja mäkäräisen pureman jälkeen matka jatkui jälleen. Vettä ei sentään satanut, joten mukavahan siinä oli hiljakseen ajella ja maisemia katsella.

Korjauksen takia matkaa jatkettiin yksiä jarruja niukemmalla varustuksella

Parin tunnin maisemien katselun jälkeen Markon takarengas ilmoitti jälleen kaipaavansa täydennystä. Niin sitä pysähdyttiin levähdyspaikalle nimeltä Tuohiaapa ja todettiin tilanne toivottomaksi. Ilman uusia osia tästä ei ainakaan pyörillä jatkettaisi matkaa. Oli siis aika jälleen soitella kotiväelle ja päivitellä päivän käänteitä.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Hermoja lepuuteltiin evästämällä Kuivalihakundin tarjoamia tsemppilihoja ja hetken pohtimisen jälkeen päätimme yrittää päästä n. 30 km matkan Sallaan liftaamalla. Yritimmekin aluksi pysäytellä ohi ajaneita pakettiautoja, mutta habituksemme oli ehkä luontaantyöntävä ja ohi ajaneet pakettiautot näyttivät kohdallemme korkeintaan kiihdyttävän vauhtiaan.

Sitten tärähti Facebook-sivujen kautta viestiä. Paikallinen isäntämies oli huomannut Facebookissa eilen jättämämme päivityksen ja päätti ilahduttaa meitä kutsulla kattonsa alle. Tuossa kohtaa tunnelmia oli kutsu helppo hyväksyä ja kohta paikalle kaarsi punainen pakettiauto ja sinunkauppoja päästiin hieromaan.

Pyörät poimittiin auton kyytiin ja matka jatkui taas, mutta tulosuuntaan. Saijassa asusteleva Mikko osoittautui erinomaiseksi isännäksi ja yösijan lisäksi pääsimme pesemään varusteista ja saunomaan. Nälkäisenä ja janoisena ei myöskään tarvinnut aikaa viettää, joten mikäs siinä oli matkamiesten ollessa.

Päivän toisena isäntänä hääri mukava karvakuono

Päivän aikana saimme lisäksi saimme ilouutisia Kotkasta. Fixxit Pyörähuollon Jari Mikkonen päätti aloittaa lomansa ja pitää sen pohjoisessa. Kun lisäksi saimme Polkupyöräliike Koskenkorva Kyltä varaosat Jarin matkaan, niin päivä senkuin parani.

Loppupäivä sujui siis hyvin mukavissa merkeissä ja joskus yön pikkutunteina siirryimme Mikon tarjoaman mökkimajoituksen suojiin.

Kahden viikon reissaamisen jälkeen koettiin retkessä se hetki, jolloin oikeastaan ensimmäiset suuremmat vastaankäymiset alkoivat. Onneksi maailmassa on hienoja ihmisiä ja tässä kohtaa on syytä vielä kiittää jälleen ja erikseen heitä joiden ansiosta kotimatka jatkui heti seuraavana päivänä. Kiitos siis:
  • Fixxit Pyörähuolto / Jari Mikkonen
  • Polkupyöräliike Koskenkorva Ky / Kari Salonen
  • Isäntä Saijassa / Mikko Ylitalo
Pyöräillen päästiin reippaasti Saijan ohi, mutta siellä kuitenkin seuraava yö vietettiin. (Kuva: Google My Maps)

Kommentit

Suositut tekstit