Pyörät tallista eli kenttätesti #1

Pääsiäisen kunniaksi päätimme aloittaa satulaan totuttelun. Oli siis aika suorittaa ensimmäinen kenttätesti jotakuinkin sellaisella varustuksella mitä kesän retkelle on lähdössä mukaan. Kaitsun varustelu on vielä muutamilta osin vajaa, mutta Markon osalta homma alkaa olla kuosissa. Tällä kertaa jätimme vettä ja pientä välipalaa lukuunottamatta myös elintarvikkeet pakkaamatta. Niin ja makuualustat ovat vielä hankkimatta, mutta ne eivät juuri varustuksen kokonaismassaa heilauta. Karkeasti arvioiden tänään tehtiin testilenkki 80 % kuormalla. Arvio on ihan hatusta heitetty, mutta hyvin vahvalla mutu-tuntumalla höystetty.

Pyörät odottelevat malttamattomana matkaan pääsyä

Keväinen sää tarkoitti tänään lumisadekuuroja ja lämpötilan osalta sellaista nollan ympärillä pyörimistä. Tiet näyttivät kuitenkin suht kuivilta, joten nastarenkaita ei tarvinnut asennella. Pyörät olivat siis tänään juurikin siinä kuosissa kuin tulevat kesälläkin olemaan startin hetkellä.

Testilenkki suunniteltiin etukäteen Maastokartat.fi-sivulta ja kohteeksi otettiin Kotkan Kuminanvuori. Sinne ja takaisin ja 20 km olisi jotakuinkin täynnä. Ihan sopiva lenkki näin vuoden ensimmäiseksi. Etukäteen katseltuna matkan varrelle osuu sopivassa suhteessa alfalttia, hiekkatietä, kallionousuja ja metsäpolkuja, joten siinäkin suhteessa testilenkki vaikutti toimivalta. Tänään tarkoituksena oli ensinnäkin ottaa pitkästä aikaa tuntumaan pyörän satulaan ja muutenkin makustella miltä tuo polkeminen tuntuukaan. Toisena testauksen pääkohteena oli todeta miten hyvin varusteet kestäisivät kyydissä. Keskivauhdiksi tavoiteltiin 10 km/h. Eihän tuo päätä huimaa, mutta tuolla samalla keskivauhdilla olisi tarkoitus kesällä taivaltaa aina kerrallaan sellainen 60 - 120 km pätkä. Hyvä siis totutella ja opetella pitämään vauhti kohtuullisen maltillisena jo valmistautumisvaiheessa.

Markon kulkupeli lepopaikalla aikalailla lopullisessa varustelussaan

Kaitsu fillarista puuttuu vielä runkolaukku (tms.), mutta muuten ollaan jo lähellä lopullista varustusta
Puolenpäivän aikaan lumisade näytti taukoavan, joten matkaan siis (tosin sade alkoi uudelleen heti, kun pyörät oli saatu liikkeelle). Kotkassa tuulee aina ja se huomioiden ilmassa oli pientä pakkasen tuntua. Lisäksi lunta sateli melkeinpä koko lenkin ajan. Sää ei ihan siis vastannut (todennäköisesti) heinäkuun oloja, mutta vaatteita oli sopivasti päällä eikä kumpikaan ainakaan tunnustanut palelevansa. Kuminanvuori saavutettiin noin tunnissa 12 km asfaltilla, hiekkatiellä ja kalliolla ajelun jälkeen. Taukopaikalle saavuttaessa lumisade lakkasi, tuuli tyyntyi ja aurinkokin lämmitti. Oli kyllä siistiä. Ja tulihan pian yksi metsän asukkikin ihmettelemään pyöräilijöiden varusteita. Paluumatka sitten olikin vain n. 7 km pituinen, mutta suurin osa reitistä kulki metsäpolkuja ja pikkuteitä pitkin, joten siihen saatiin käytettyä 50 min.

Taukopaikalla selfie-tikun testausta.
Punarinta pistäytyi ihmettelemään testikalustoa
Tänään otettiin myös ensituntumaa muutamaan tallennusvehkeeseen. Kaitsun pyörässä oli kiinni Denver-merkkinen action-kamera. Kuvalaatu on oikein mainio, mutta kiinnityspaikka ongelmallinen. Videomateriaalia katsoessa tulee heilumisesta korkeintaan huonovointiseksi, joten kameran paikkaa ja kiinnitystapaa pitää vielä hiukan pohtia. Hiukan harmitti, että paluumatkan kuvaamiseen ei action-kameran virta enää riittänyt. Sen verran vaihtelevan näköistä maastoa metsäreitti tarjosi. Tämä tosin tarkoittaa vain sitä, että otettava sitten tämä reitti vielä ainakin kerran ja paremman kuvauskaluston kera.

Lisäksi testasimme älyluuriin asennettua Maastokartat-appia. Niin hienosti ja helposti sillä saimme kuljetun reitin tallennettua ja Google Mapsiin siirrettyä, että ihan suosittelemme sitä muillekin retkeilijöille. Seuraavassa Maastokartat-apin keräämiä tietoja päivän pyöräilystä:
  • Etäisyys: 18,7 km
  • Kesto: 1 tuntia, 50 minuuttia ja 26 sekuntia
  • Keskinopeus: 10,2 km/h
  • Vähimmäiskorkeus: 127 m
  • Enimmäiskorkeus: 166 m
  • Kokonaisnousu: 189 m
  • Kokonaislasku: 183 m
Kyllä meillä on kaunis luonto. Katsokaa vaikka.
Tässä olivat Tällä Erää -kuulumiset. Nähdään taas. 

Kommentit

Suositut tekstit